Pàgines

dimecres, 10 de gener del 2018

Projecte Obertament. La salut mental entre els adolescents

Per segon any consecutiu, l'alumnat de 3r d'ESO del nostre centre participa en el Projecte Obertament promogut des del Departament d'Ensenyament. 

L’educatiu és un dels àmbits més importants en la construcció de tota societat, tant present com futura. Com a tal, és essencial la sensibilització i el treball amb els joves per tal d’incloure a la seva experiència educativa una visió de la salut mental lliure d’estigmes. Des d'una visió interdisciplinària de l'educació, cada assignatura treballarà àmbits diferents relacionats amb la salut mental. En el cas de llengua anglesa es prendrà com a referència el material d'aprenentatge Time to Change, l'objectiu del qual és contribuir a eliminar qualsevol estigmatització i discriminació vers aquella gent que pateix algun tipus de trastron mental.
 
Hi ha certes dades que reflecteixen que la realitat a l’entorn educatiu, avui en dia, deixa molt espai a l’estigma per raons de salut mental, i això fa palesa una necessitat de millora:

  • El 70% de trastorns comencen en l’adolescència, abans dels 18 anys.
  • Existeix estigma i prejudicis en l’àmbit escolar, tant per part dels companys com del professorat. Per exemple, el 18,9% de les persones amb trastorn mental han estat discriminades per part d’algun professor, i el 29,5%, pels companys, segons l’estudi Estigma i la Discriminació en salut mental a Catalunya 2016.
  • La por a ser discriminades fa que el 51,3% d’aquestes persones decideixin ocultar-ho al professorat i el 53%, als companys i companyes. Això pot comportar la voluntat de retraïment social o abandonament del centre.